Rioolaansluiting

Omschrijving

Een rioolaansluiting is een verbindingsriolering tussen een private riolering (bv. van de woning) en de stadsriolering. Deze huisaansluiting is nodig om het regen- en/of het afvalwater van het private domein te kunnen afvoeren naar de stadsriolering. De rioolbeheerder of dienstverlener in Kortrijk is de stad Kortrijk. De Vlaamse overheid heeft hieromtrent regelgeving opgesteld via het waterverkoopreglement 

Rioolaansluiting nodig ? Volg het stappenplan

Stap 1: Vraag je rioolaansluiting aan

  • Vraag je aansluiting zo vroeg mogelijk aan.  Doe dit nog voor de werken aanvatten. Dat geeft ons ruim de tijd om alles voor te bereiden en worden eventuele problemen vermeden in het verdere bouwproces. Hou er rekening mee dat de wachttijd voor een aansluiting ongeveer 6 weken duurt vanaf de datum van aanvraag.
  • Voeg een plan of schets bij de aanvraag.

Vul het aanvraagformulier in

Stap2: We kijken jouw aanvraag na

  • Na controle laten we je weten of je woning op het openbaar rioleringsnetwerk kan aangesloten worden en of er eventueel een septische put moet geplaatst worden.
  • Een medewerker bekijkt hoe we je privéwaterafvoer het beste aansluiten op de hoofdriolering in de straat. Daarvoor wordt een afspraak ter plaatse gemaakt. Ook de uitvoering en wachttijd wordt dan besproken.
  • Als er wachtaansluitingen zijn voor je woning (aansluitingen tussen de hoofdriolering en je perceel, die reeds op voorhand door Stad Kortrijk werden aangelegd), informeren we je over de plaats, de diepte en de wijze van je aansluiting.
  • Diepe aansluitingen zijn doorgaans niet mogelijk. 

Meer info over diepe aansluitingen

Stap 3: Voer de voorbereidende werken uit

  • De riolering op het privaat domein moet gescheiden worden aangeboden aan de rooilijn (perceelsgrens) op maximum 80cm diepte. Dit wil zeggen dat het afvalwater (DWA) en regenwater (RWA) afzonderlijk wordt gehouden.
  • Op het openbaar domein wordt het afvalwater afgevoerd naar het waterzuiveringsstation, het regenwater wordt afgeleid naar een gracht of een beek.
  • De private riolering wordt aangelegd tot op de rooilijn of tot de zichtbare scheidingslijn tussen openbaar en privaat domein (overnamepunt). Er wordt aangeraden om de leidingen, in afwachting van de realisatie van de rioolaansluiting, vrij te houden of de locatie aan te duiden (met bv. een houten paaltje) zodat bij de uitvoering van de aansluiting op het openbaar rioolstelsel meteen de juiste locatie van het overnamepunt gekend is.
  • Ter hoogte van de rooilijn (perceelsgrens) dienen de 2 leidingen naast elkaar te worden voorzien. De afstand tussen de 2 leidingen bedraagt maximaal 100cm.
  • Indien de leidingen op privaat domein met PVC-buizen worden aangelegd, worden bij voorkeur volgende voorschriften in acht genomen:
    • RWA leidingen (= regenwater) worden uitgevoerd in grijze PVC
    • DWA leidingen (= afvalwater) worden uitgevoerd in roodbruine PVC
  • Als er op het perceel of op de grens ervan een aansluiting op oppervlaktewater mogelijk is (bv. gracht, beek , waterloop, …) dient het regenwater hierop verplicht aangesloten te worden.
  • In  voorkomend geval dient het regenwater dus niet noodzakelijk naar de voorkant / rooilijn gebracht te worden, maar moet het afgeleid worden naar bijvoorbeeld een gracht achteraan of aan de zijkant van het perceel.
  • De uitvoering dient te gebeuren conform de voorschriften van de beheerder van de gracht en gebeurt door de aanvrager zelf. Indien de gracht  zich niet op de perceelsgrens bevindt en er voor het aansluiten een leiding dient te worden aangelegd over het openbaar domein, worden deze werken door een door stad Kortrijk aangestelde aannemer uitgevoerd.

    In Technische specificaties keuring privéwaterafvoer en het Ministerieel Besluit van de keuring vind je belangrijke info  over welke afvoeren op welke afvalwaterstroom moet worden aangesloten en waarom

LET OP!
Dien in elk geval je aanvraag in VOOR je de riolering op het privaat domein legt.

Stap 4: We komen jouw aansluiting maken

  • De aansluiting wordt uitgevoerd door een aannemer aangesteld door de stad Kortrijk.
  •  Als de datum van de aansluiting gekend is, wordt u hiervan op de hoogte gebracht.
  • De aansluiting gebeurt volledig op het openbaar domein dus je hoeft hiervoor niet aanwezig te zijn.

Stap 5: Vraag de keuring aan

  • Als klant ben je zelf verantwoordelijk voor de aanvraag en de kosten van de (verplichte) keuring.
  • AquaFlanders (de koepelorganisatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders) en Vlario (overlegplatform rioleringen Vlaanderen) staan in voor het opleiden en erkennen van keurders van de privéwaterafvoer. Via AquaFlanders en Vlario kan je een keurder contacteren.
  • Na de keuring geeft de keurder je het al dan niet conforme keuringsattest(en). Dat hou je samen met het uitvoeringsplan en de inventaris van het gekeurde systeem bij. Je stuurt het keuringsattest naar de rioolbeheerder (Stad Kortrijk) voor hun controle- en inventarisatietaken.
Wat als je geen keursingsattest aflevert?

Er wordt een forfaitaire belasting vastgesteld  voor elk begonnen jaar waarvan blijkt dat er 1 jaar na datum van aansluiting geen keuringsattest van de private riolering is afgeleverd.  Dit is zo bepaalt in het Algemeen Waterverkoopreglement

Wat als je een niet-conform keuringsattest krijgt?

Een niet-conform keuringsattest toont aan dat je installatie niet conform is  voor aansluiting. Jij moet ervoor te zorgen dat je installatie wel conform wordt. Krijg je een niet-conform keuringsattest, dan doe je de nodige herstellingen en aanpassingen en vraag je een nieuwe keuring aan. Je moet dat doen voor je de installatie voor de eerste keer gebruikt of binnen 60 dagen. Doe je dit niet binnen de vastgelegde termijn, dan wordt een forfaitaire belasting vastgesteld opDit is zo bepaalt in het Algemeen Waterverkoopreglement

Informatie over het belastingsreglement

Technische specificaties keuring  privéwaterafvoer

Ministrieel Besluit Keuring

Stap 6: Kosten betalen

De kostprijs hangt af van de plaats waar op de hoofdriolering wordt aangesloten.  Bij zowel een gemengd- als een gescheiden stelsel zijn de kosten gebaseerd op de retributietarieven van het algemeen retributiereglement van de stad Kortrijk.

Informatie over retributiereglementen

Alles over afwatering en rioleringen